Communicatie in modewoorden

Reinhilde Christis
30/10/23
  •  
2
 min. lezen

Geluk, vrede, vertrouwen, respect, gelijkheid, vrijheid, rechtvaardigheid, … maar al te vaak komen deze woorden voor in een gesprek, in een blog, op een facebookpagina, in de speech van de politieker, in de visietekst van het bedrijf. Je wilt eigenlijk een duidelijke boodschap overbrengen, maar je creëert de toren van Babel, een spraakverwarring met heel veel misverstanden als gevolg. Want… zonder een goed verhaal betekenen deze modewoorden weinig.

Betekenis geven

Een woord op zich betekent niks. Ieder geeft er een eigen betekenis aan. Hierdoor is een woord vaak een bron van frustratie en conflict.

Uit het leven gegrepen… Een moeder vindt dat haar dochter zich fatsoenlijk moet kleden. Dat getuigt van respect voor haar. Waarop de dochter aangeeft dat respect betekent dat ze zichzelf mag zijn. Als de moeder dus roept naar haar dochter dat ze meer respect moet tonen, bedoelt ze eigenlijk dat ze het fijn zou vinden als ze haar rokje net iets langer draagt en haar haren niet oranje verft. Terwijl de dochter denkt ‘ik toon toch respect, want je mag helemaal jezelf zijn van mij’.

En nog eentje… In een scheiding willen ouders niets liever dan hun kind gelukkig zien. De ene ouder vervult dit geluk door alles te geven wat het kind wenst, streeft daarnaast zelf ook het geluk na in het uitbouwen van een carrière en met een nieuwe partner. De andere, daarentegen, werkt minder, wil geen partner en vindt geluk in tijd vrijmaken voor hun kind. En dan heb ik het nog niet in wat het kind verstaat onder geluk. Als je kan uitspreken wat geluk voor jou betekent, herleid je een gevecht voor het geluk van het kind (hopelijk) tot wederzijds begrip.

Een voorbeeld uit het bedrijfsleven… In de visie van jouw bedrijf staat klantvriendelijkheid hoog genoteerd. Je zou denken dat je altijd bereikbaar bent en steeds klaarstaat. Of bepaal je hierin goed je grenzen en sta je jouw klanten vriendelijk te woord binnen de kantooruren?

En hoe zou je vrijheid invullen? Of rechtvaardigheid? … Elke betekenis die je geeft aan woorden bepaalt jouw houding en gedrag. En dit heeft zo zijn gevolgen in de omgang met de ander.

Modewoorden in de praktijk

Het zegt weinig als je je enkel in modewoorden (lees: waarden) uitdrukt. Ik ben ervan overtuigd dat het goed is om jouw persoonlijke waarden te kennen. Maar het is nog belangrijker dat je iets doet ermee, dat je ze concreet maakt.

Als ik het heb over respect, wil ik graag erkend worden in wie ik ben en wat ik doe. Heb ik het over geluk, dan zie ik de kleine dingen die me raken, zoals het uitzicht over de Maas in eigen dorp. Maar ook in grootse zaken, als ik bijvoorbeeld fier ben op mijn zonen. Over de interpretatie van mijn vrijheid kan ik een boek schrijven. Of als het gaat over rechtvaardigheid, ga ik door het glazen plafond voor gelijke rechten tussen man en vrouw. Tja, mijn oma was een feministe ‘avant la lettre’, het zit misschien mijn genen.

Hoe het ook zij, ik wil vooral een warme oproep doen om die veel gebruikte waarden voor jezelf concreet te maken en de betekenis voor een ander te erkennen. Pas dan is jouw communicatie ook écht waardevol.

Meer blogposts

Hier nog enkele blogposts